2001/420 Sb.. Vyhláška o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v organizačních složkách státu a státních příspěvkových organizacích |
420/2001 ve znění … 335/2013
Vyhláška o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v organizačních složkách státu a státních příspěvkových organizacích
§ 1
Předmět úpravy
Závodní stravování zabezpečované prostřednictvím
vlastních zařízení
§ 2
náklady na suroviny (potraviny) spotřebované na přípravu podávaných hlavních jídel pro závodní stravování (dále jen "pořizovací cena surovin"),
b)
náklady na suroviny (potraviny) spotřebované na přípravu podávaných doplňkových jídel a nápojů (dále jen "doplňkové jídlo"),
c)
ostatní provozní náklady na závodní stravování včetně ztrát vzniklých přirozeným úbytkem surovin (dále jen "náklady na provoz").
§ 3
u hlavního jídla pořizovací cenu surovin, která může být snížena o poskytnutý příspěvek z fondu, (dále jen "snížená úhrada"),
b)
u doplňkového jídla náklady na spotřebované suroviny.
(5) Organizace poskytuje strávníkům uvedeným v odstavci 4 za sníženou úhradu jedno hlavní jídlo v kalendářním dni, pokud strávník vykonává práci pro organizaci alespoň 3 hodiny v daném kalendářním dni v místě výkonu práce sjednaném v pracovní smlouvě3) nebo v místě služebního působiště3a).
(6) Organizace může strávníkům uvedeným v odstavci 4 poskytnout za sníženou úhradu další hlavní jídlo v kalendářním dni, pokud strávník vykonává práci pro organizaci déle než 11 hodin v úhrnu s přestávkou v práci, kterou je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci podle zákoníku práce3b) nebo podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů3c), v daném kalendářním dni v místě výkonu práce sjednaném v pracovní smlouvě3) nebo v místě služebního působiště3a).
(7) Organizace může důchodcům, kteří u ní pracovali při odchodu do důchodu, poskytnout za sníženou úhradu jedno hlavní jídlo v kalendářním dni v případě, že je to umožněno kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem.
(8) Organizace může zaměstnancům činným u ní na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr v případě, že je to umožněno kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem, poskytnout v době jejich přítomnosti v práci jedno hlavní jídlo v kalendářním dni za úhradu ve výši pořizovací ceny surovin.
(9) Zaměstnanci organizace, který vykonává práci v jejím vlastním zařízení závodního stravování a přímo se podílí na přípravě nebo výdeji jídel, se poskytuje hlavní jídlo za podmínek uvedených v odstavcích 5 a 6. V případě, že je v organizaci strávníkům uvedeným v odstavci 4 stanovena odlišná výše snížené úhrady jednotlivých hlavních jídel, uhradí tento zaměstnanec jejich průměrnou výši.
(10) Před zahájením provozu zařízení závodního stravování nebo při potřebě zvýšení zásob může organizační složka státu poskytnout na samostatný běžný účet závodního stravování prostředky ze svého rozpočtu. Tyto prostředky se vrátí při trvalém snížení stavu zásob, nejpozději však při ukončení činnosti vlastního zařízení závodního stravování.
(11) Poskytuje-li organizace jídla na základě smlouvy o závodním stravování jiné organizaci nebo jiné právnické nebo fyzické osobě, musí dohodou sjednaná cena hlavního jídla krýt veškeré náklady spojené s jeho pořízením podle § 2. Organizační složka státu převede z částky, kterou obdržela na základě smlouvy o závodním stravování, část odpovídající nákladům na provoz na příjmový účet státního rozpočtu.
(12) U organizací v působnosti jednoho správce kapitoly státního rozpočtu nemusí při zajišťování závodního stravování podle odstavce 11 sjednaná cena hlavního jídla krýt náklady podle § 2 písm. c).
Závodní stravování zabezpečované prostřednictvím
jiné organizace nebo jiné právnické nebo fyzické osoby
§ 4
§ 5
§ 6
Závodní stravování zabezpečované ve vlastním zařízení
jinou organizací nebo jinou právnickou nebo fyzickou osobou
Zvláštní ustanovení
§ 7
strávníkovi uvedenému v § 3 odst. 4, kterému nelze jinak zajistit stravu odpovídající jeho zdravotnímu stavu; požadavek na zajištění stravy odpovídající zdravotnímu stavu strávníka musí být doložen písemným lékařským potvrzením vystaveným příslušným odborným lékařem s doporučeným typem stravování předloženým organizaci,
b)
strávníkovi uvedenému v § 3 odst. 4, pokud odběr hlavního jídla, případně dalšího hlavního jídla spadá do doby, kdy vlastní zařízení závodního stravování nepracuje, nebo
c)
v období, kdy je vlastní zařízení závodního stravování mimo provoz.
(2) Je-li závodní stravování zajišťováno a hrazeno podle § 4 a 5, může být zajišťováno a hrazeno na základě smlouvy s více organizacemi, právnickými nebo fyzickými osobami.
(3) Každé místně oddělené pracoviště postupuje podle odstavců 1 a 2 samostatně.
§ 8
Účinnost
§ 54 zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích.
2)
§ 7 vyhlášky č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb.
2a)
§ 65 odst. 2 a § 96 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon).
3)
§ 34 odst. 1 písm. b) zákoníku práce.
3a)
§ 6 zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.
3b)
§ 88 a 89 zákoníku práce.
3c)
§ 60 zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.
4)
§ 176 odst. 1 písm. a) zákoníku práce.